Ideea infiintarii unui spital in localitatea Azuga a aparut in vara anului 1901, cand primele cazuri de febra tifoida si scarlatina aduse de negustorii ambulanti , dar si accidentele de munca generate de fabricile ce existau in zona, nu puteau fi rezolvate de Spitalul Eforie din Sinaia.
Comitetul infiintat ad-hoc, reprezentat de fruntasii comunei Azuga si ai industriei din Azuga si Busteni au pornit la actiune in vederea strangerii fondurilor prin liste "de subscriptie si prin serbari ocazionale" precum si la a interveni catre autoritatile in drept, pentru autorizatie si sprijin.
Abia dupa 10 ani MS Regele Carol I si MS Regina Elisabeta prin donatia facuta a oferit locul si cea mai mare suma de bani pentru inceperea constructiei.
Comitetul in sedinta sa din 3/16 Iulie 1911 a hotarat :
"ca o manifestatiune de recunostinta si de dragoste obsteasca catre augusta noastra Dinastie, sa solicite autorizatiunea prea inalta, ca acest asezamant sa poarte numele :
"SPITALUL PRINCIPELE NICOLAE"
pentru lucratorii fabricilor din Azuga si Busteni.
Lucrarile au inceput la 1 sept 1911 si au continuat si in 1912.
Astfel Spitalul asezat la mijlocul drumului intre Azuga si Busteni, in "Poiana Coltul Rosu" din Mosia Regala Clabucetul Baiului, a fost inaugurat in ziua de7 Octombrie 1912 si se compunea din : Pavilionul principal, pavilionul de boli infectioase, pavilionul de consultatii, morga si locuinta medicului.
Evenimentele din vara 1913 cand Romania a fost implicata in cel de-al II lea Razboi Balcanic, au intarziat terminarea lucrarilor, finalizarea ,,pavilionului de consultatiuni, alimentarea cu apa si instalatiile de incalzit si iluminat realizandu-se toamna tarziu.
Spitalul Ortopedie-Traumatologie Azuga a fost construit intre anii 1914-1925 de catre
Regele Carol I. A functionat la inceput ca spital pentru tratarea si recuperarea ranitilor, victime ale razboiului,ulterior ca
Sanatoriu TBC - Osteoarticular, iar incepand cu 1972 a functionat ca Spital Orasenesc cu 300 de paturi pe structura:
-100 paturi pentru ortopedie-traumatologie ( 60 paturi adulti, 40 paturi copii)
-160 paturi (adulti si copii) pentru sectia sanatoriala de tuberculoza-osteoratriculara
-40 paturi (adulti si copii) pentru sectia contagioase
Incepand cu anul 2004 in temeiul legislatiei privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii prevazuta in H.G.743/2003 si a OG.63/2002, precum si a Legii nr.48/2003 privind schimbarea sau
atribuirea de denumiri, spitalul ia denumirea de "Spitalul Ortopedie-Traumatologie Azuga" avand la baza structura specific-"monospecialitate" : "Ortopedie-Traumatologie si de Recuperare ,Medicina Fizica si Balneologie".
In prezent, Spitalul de Traumatologie si Ortopedie din Azuga este o unitate sanitara cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii de Sanatate Publica a judetului Prahova, amplasata pe linia D.N.1, la limita superioara a Vaii Prahova, intr-o zona propice tratamentelor si recuperarilor medicale de specialitate.
Dat fiind desinatia de monospecialitate a spitalului, precum si a faptului ca aplasamentul se gaseste intr-o zona de mare interes turistic, turismul montan si de agrement practicandu-se pe tot parcursul anului, adresabilitatea pacientilor este la un nivel ridicat, fiind
singura unitate spitaliceasca de monospecialitate ortopedie-traumatologie situata pe Valea Prahovei.